søndag den 3. september 2017

Skal kristendommen altid være inkluderende?

Hvad er egentlig Guds drøm for kirken i Danmark? Hvordan har vi klaret det indtil nu? Hvad er den største udfordring for den danske folkekirke?

Folkekirken hyldes ofte for sin store rummelighed og folkelighed. Det at tilhøre den danske folkekirke er nærmest blevet en del af den danske grundidentitet. Derfor opstår der, som følge heraf, et behov for en kirke med evnen til at rumme og inkludere ethvert livssyn, der er repræsenteret i det danske folk. Hvis danskerne er socialister, så skal kirken også rumme socialister eller hvis danskerne er naturalister, så skal kirken også rumme naturalister. Kirkens teologi forventes at istemme danskernes ideologi.

Man må spørge sig selv om teologien virkelig er så afhængig af samfundstendensen? Kan der i stedet i kristendommen være belæg for at tænke anderledes om forholdet mellem teologi og tidsånd?

I brevet til Kolossenserne (kap 2,8) skriver Paulus følgende:

Se til, at ingen fanger jer med filosofi og tomt bedrag, der bygger på menneskers overlevering, på verdens magter og ikke på Kristus.

Paulus understreger her et grundlæggende modsætningsforhold i kristendommen. Forholdet mellem menneskers overlevering og Kristus. Jesus Kristus er ikke givet af mennesker, men er derimod Guds åbenbaring af sig selv og sit væsen til mennesker. Kirkens første og vigtigste opgave er derfor at have Jesus Kristus som overhoved og som grundlag for sin teologi. Der er faktisk i kristendommens kerne grundlag for at plædere for en eksklusiv kirke. En eksklusiv kirke i den forstand, at den ikke i alle forhold underlægger sig tidens tanker, tidens politiske forhold eller tidens livssyn. En sand kristen kirke kan ikke rumme alt eller inkludere alle, for så bliver den ikke en forlængelse af Kristus her på jord. Hvis kirken skal bygge på Kristus, så må den træde ind i denne verden som et anderledes Guds rige med et distinkt og urokkeligt verdenssyn. For på samme måde trådte Kristus ind i denne verden med et skelsættende og dybt provokerende evangelium om frelse og nyskabelse.



Har folkekirken har mistet Kristus som grundlag, siden den ikke umiddelbart har en tydelig teologisk eksklusivitet, som står i modsætningen til tidsånden? Det er svært at sige. Det man dog kan sige er, at bibelen ikke hylder Guds levende kirke for sin store rummelighed. Tværtimod hyldes kirken kun, hvis den har Kristus som sin eneste teologiske vejviser. Den samme Kristus, der befaler sine kirkeplantere følgende, inden han forlader dem (Matt 28,19-20):

Gå derfor hen og gør alle folkeslagene til mine disciple, idet i døber dem i Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, og idet i lærer dem at holde alt det, som jeg har befalet jer. Og se,  jeg er med jer alle dage indtil verdens ende.

Ønsker du en inkluderende eller en eksklusiv kristendom?


Ingen kommentarer:

Send en kommentar